Wednesday, January 6, 2010

SEKSA MENINGGALKAN SOLAT


SEKSA MENINGGALKAN SOLAT
"Apakah yang menyebabkan kamu semua masuk NERAKA SAQAR ini? Mereka menjawab : Kami tidak termasuk dalam golongan orang - orang yang bersolat."
Al-Mudathsir : 42,43 )

SEKSAAN KETIKA DI DUNIA
Allah kurangkan keberkatan umurnya. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam. Doanya tertolak. Hilang cahaya soleh dari wajahnya. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala.
SEKSAAN KETIKA MATI
Ia akan menghadapi sakaratul maut dalam keadaan hina. Matinya dalam keadaan menderita kelaparan. Matinya dalam keadaan yang tersangat haus walaupun diberi minum air sebanyak tujuh lautan.

SEKSAAN DI DALAM KUBUR
Allah akan menyempitkan kuburnya dengan sesempit - sempitnya. Kuburnya akan digelapkan. Allah akan menyiksanya dengan pedih sehingga hari Kiamat.

SEKSAAN DI AKHIRAT
Ia akan dibelenggu dan diseret ke padang Mahsyar oleh malaikat. Allah tidak akan memandangnya dengan pandangan belas kasihan. Allah tidak akan mengampuni dosanya dan dia akan diseksa dengan keras di dalam neraka.

DOSA - DOSA MENINGGALKAN SOLAT FARDU
SUBUH :
Ia akan disiksa selama 60 tahun di dalam neraka. (Satu hari di akhirat bersamaan 1000 tahun di dunia).
ZOHOR :
Dosanya seperti membunuh 1000 jiwa orang Islam.
ASAR :
Dosanya seperti ia meruntuhkan Kaabah.
MAGHRIB :
Dosanya seperti ia berzina dengan ibunya (jika lelaki) atau berzina dengan bapanya (jika perempuan).
ISYAK :
Allah tidak redha ia hidup di bumi Allah ini dan digesa agar mencari bumi lain.
Allah berseru kepada mereka, " Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi redha engkau tinggal di bumi-Ku dan menggunakan nikmat - nikmat-Ku." Segala gerak - gerinya seperti pakai, makan, tidur adalah berdosa kepada Allah.

HUKUM MENGUMPULKAN DUA WAKTU SEMBAHYANG

Dalam kesibukan kadangkala ada antara kita yang lalai atau sengaja mengabungkan waktu solat zuhur dengan asar ( solat di akhir waktu zuhur dan diikuti solat asar sebaik sahaja masuk waktunya ).

Renungkan hadis Rasulullah SAW di bawah yang menghalang perbuatan tersebut

Saad bin Abi Waqas bertanya Rasulullah SAW mengenai orang yang melalaikan solatnya maka jawab baginda SAW " Iaitu mengakhirkan waktu solatnya dari waktu asalnya hingga sampai waktu solat lain. Mereka telah mensia - siakan dan melewatkan waktu solatnya, maka mereka diancam dengan NERAKA WAIL ".

Ibn Abbas dan Said bin Al-Musaiyib turut mentafsirkan hadis di atas " Iaitu orang yang melengah-lengahkan solat mereka sehingga sampai kepada waktu solat lain, maka bagi pelakunya jika mereka tidak bertaubat Allah menjanjikan mereka neraka jahanam tempat kembalinya ".

Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda " Sesiapa yang mengumpulkan dua solat tanpa ada halangan, maka sesungguhnya dia telah memasuki pintu besar dari pintu dosa - dosa besar ". (Riwayat Al-Hakim)

SEKSAAN ORANG - ORANG YANG MENINGGALKAN SOLAT

Orang yang tidak solat akan diseksa dengan 15 seksa; 6 daripadanya akan diterima di dunia, 3 seksa tatkala hendak mati, 3 seksa lagi ketika berada di alam kubur dan 3 seksa lagi di hari kiamat.

Enam seksa semasa hidup di dunia:
1. Ditinggalkan berkat pada umurnya.
2. Allah akan menghapuskan tanda-tanda orang salih daripada mukanya.
3. Tiap-tiap amal yang dikerjakan tiada diberikan pahala kepadanya.
4. Segala doanya tiada diperkenankan oleh Allah.
5. Dia dimarahi dan dibenci oleh segala makhluk di dunia.
6. Tidak ada baginya bahagian daripada doa orang-orang salih.

Tiga seksa tatkala hendak mati:
1. Dia mati dalam kehinaan.
2. Mati dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Mati dalam keadaan yang sangat haus, sehinggakan jika dituangkan kepadanya sekelian air laut di dunia ini, dia tetap merasa tidak puas.

Tiga seksa ketika di alam kubur:
1. Kubur akan menghimpit - himpit serapat yang mungkin sehingga berselisih tulang-tulang dada.
2. Dinyalakan api di dalam kuburnya dan api itu akan membelit dan membakar tubuhnya siang dan malam tiada henti-henti.
3. Akan muncul seekor ular yang bernama "Sujaul Aqra" dan ular itu berkata: "Allah menyuruh aku membelasah engkau kerana engkau mensia - siakan solat Subuh."

Ia dipukul dari waktu Subuh hingga naik matahari, kemudian dipukul dan dihentak hingga terjunam ke perut bumi kerana meninggalkan solat Zohor. Kemudian dipukul lagi kerana meninggalkan solat Asar, begitulah seterusnya dari Asar ke Maghrib, dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula. Demikianlah berterusan seksaan oleh Sajaul Aqra hinggalah hari Kiamat.

Tiga seksa di hari kiamat:
1. Allah memerintahkan malaikat azab agar mengheret orang yang tidak solat itu ke dalam neraka.
2. Allah memandang pada orang yang tidak solat itu dengan pandangan yang murka.
3. Allah akan mengira orang yang tidak solat itu dengan kiraannya yang paling berat dan terus disumbatkan ke dalam neraka sebagaimana firman Allah yang bermaksud, "Apa yang membawa kamu ke neraka?" Mereka menjawab, "Kami tidak solat."

No comments:

Post a Comment